Meer over Mod

MoD De achtergrond

 MoD is niet alleen de naam van onze band, MOD is ook meer. MoD is ook een verwijzing naar een muziekstroming uit de late jaren 50 die in Engeland is ontstaan. De MOD gitaarsound is de rauwe electrische bluesgitaarsound van John Lee Hooker en Muddy Waters, maar ook van The Who gitarist Pete Townshend en Paul Weller van de Jam (ook wel the MOD father genoemd).
Een Mod (een afkorting van modernist) is een lid van een subcultuur die in het London van de late jaren '50 opkwam en daar in het midden van de Jaren '60 een hoogtepunt bereikte. De term mod is afgeleid van modernist, een term die in de jaren '50 werd gebruikt om moderne jazzmusici en hun fans te beschrijven. In het boek Absolute Beginners van Colin Maclnnes wordt de modernist beschreven als een jonge moderne jazzfan die in scherpgesneden Italiaanse pakken gekleed gaat.
 
 
Het Mod-logo, geïnspireerd op het logo van de RAF
Hoewel er grote verschillen waren met Groot-Brittannië had men in in Nederland een subcultuur van groepen nozems die deed denken aan de Mods. In Amsterdam waren dat de Pleiners, in Den Haag de Kikkers, in Utrecht de Sjorsklanten en in Hilversum de Natnekkers. In plaats van de scooter reed men op een Puch-Bromfiets, droeg men suède schoenen van het merk Clarks desertboots en parka's.
 
 
De muziekkeuze was wel hetzelfde, hoewel ska in Nederland niet echt populair was. Behalve in Den Haag waren de schermutselingen met hun aartsrivalen zoals Dijkers, Kikkers, Vetkuiven of Rockers meestal niet ernstig. Deze waren ongeveer hetzelfde gekleed als in Groot-Brittannië, in plaats van een motorfiets reden ze op buikschuivers als Kreidler en Zündapp. In Den Haag was er in de vroege jaren zestig wel sprake van ernstige rellen tussen de Bullen en de Kikkers.